05. jan 2021

I am Greta | © Anders Hellberg/SVT
Tv-dokumentaren 'I am Greta'

Selvom vi ikke kan rejse, kan vi stadig besøge vores nabolande gennem tv. Du finder masser af tv-udsendelser fra vores nabolande i mitCFU til din undervisning. 

Nye historiske dokumentarer fra vores nabolande

Du finder blandt andet tre helt nye dokumentarudsendelser fra Sverige og Norge. Vi deler historie med vores nabolande. Ikke mindst den kamp om tronen, som udløste Det Stockholmske Blodbad, da den danske kong Christian 2. gik efter tronen i Sverige. En helt ny dokumentarserie i to dele, ’Stockholms blodbad – kampen om tronen’, fortæller om det blodige opgør i et nyt perspektiv.

Dokumentaren sætter gennem de to historikere Bo Eriksson og Anna Maria Forsberg optakten til massakren under lup og sætter spørgsmålstegn ved, om det blodige opgør alene var den danske konges værk.

'Stockholms blodbad - kampen om tronen' | © Loa Bie/SVT
Tv-dokumentaren 'Stockholms blodbad - kampen om tronen'

Den norske dokumentarserie i tre dele ’Olav’ er også helt ny. Den går bag om vikingekongen Olav Haraldsson, som historisk set også er kendt som Olav den hellige. Den norske skuespiller Kristofer Hivju (bl.a. kendt fra serien ’Game of Thrones’) og hans hustru følger vikingekongens fodspor på hans rejser ud i verden for at kaste nyt lys over historien.

Greta skriver ny historie

Klimaet er et tema, som er mere aktuelt end nogensinde. Også for skoleelever. Det gælder i den grad svenske Greta Thunberg, som startede sin egen skolestrejke i Sverige for at råbe verden op i forsøget på at redde kloden. Dokumentaren ’I am Greta’ skildrer både Gretas klimakamp og pigen bag kampen, som med både Aspergers syndrom i bagagen og en ukuelig vilje til ikke at give op, har formået at mobilisere en hel generation.

I am Greta | © Anders Hellberg/SVT
Tv-dokumentaren 'I am Greta'

Find udsendelserne i mitCFU

Du kan streame de nye dokumentarer direkte fra mitCFU.
(Det kan forekomme, at helt nye udsendelser endnu ikke har kapitelanmærkning mm.)

'Stockholms blodbad - kampen om tronen' - afsnit 1 
'Stockholms blodbad - kampen om tronen' - afsnit 2 
'Olav' 
'I am Greta'

Her finder du også masser af andre aktuelle og historiske dokumentarer til din undervisning.

Hent brochurer og læs mere om titler til fag, klasser og temaer:

Få inspiration til udsendelser på grundskoleniveau 
Få inspiration til udsendelser på gymnasieniveau