04. maj 2020

Tv-serien Overløberen | © NDR / Dreamtool Entertainment
Der Uberlaufer

Det er 75 år siden, Danmark blev befriet fra tyskernes besættelse og Anden Verdenskrig fik sin afslutning. Krigen, som mørklagde Europa fra september 1939 til maj 1945, er en af de største skelsættende begivenheder i nyere tids historie. Både hvad angår besættelsestiden herhjemme og de aftryk den har sat i vores kultur og samfund, og de aftryk krigen har sat i vores nabolande.

Se krigen med naboens øjne

De tv-udsendelser, der bliver sendt på public-service kanalerne i Tyskland, Sverige og Norge, kan lære os meget om de narrativer om krigen, der lever videre i vores nabolandes kultur. Og som måske er med til at sætte et præg på vores naboers kultur, politik og andre forhold, som bliver diskuteret på tværs af grænserne. Relevante indspark til undervisningen i både historie, sprog, kultur- og samfundsforhold.

Krigsfortællingerne fra vores naboer kan være med til at klæde de største elever i grundskolen og elever på ungdomsuddannelser på til at forstå Anden Verdenskrig på nye måder. Og ikke mindst efterdønningerne af krigen hos de lande, Danmark samarbejder med.

Stream de aktuelle udsendelser fra mitCFU

I anledning af 75-året byder sendefladen på NabolandsKanalerne på spændende dokumentarudsendelser og dramaserier, der handler om livet under og efter Anden Verdenskrig. Når din skole eller uddannelsesinstitution har en aftale, der giver adgang til mitCFU, har I mulighed for at gøre formidlingen levende med mange af de gribende, rørende og spændende tv-udsendelser, der bliver vist i nabolandene.

Det er hos CFU, du finder de aktuelle udsendelser, som også bliver vist på de svenske, norske og tyske kanaler netop nu i anledning af 75-året for krigens afslutning. Her kan du bl.a. streame:

Kampen om det tunge vand
Da verdenskrigen kom til Ringerike
Die Freibladclique
Nøgen blandt ulve
ZDF zeit - Wir im Krieg: Privatfilme aus Hitlers Reich
Der Überläufer
ZDF zeit – Deutschland von oben – 1945

Her finder du også mange andre relevante tv-udsendelser og film og emnet.

Timevis af undervisning med CFU

På mitCFU finder du både nye og gamle udsendelser, som du kan bruge i formidlingen af emnet. Uanset om det er er til undervisning i fagene tysk, historie, dansk eller samfundsfag i grundskolen eller på ungdomsuddannelser. 
Du finder forskellige tv-udsendelser, film og pædagogiske vejledninger, som kan inspirere dig til at tage eleverne med på en læringsrejse 75 år tilbage i tiden. Også med danske undertekster.

Find tv og film hos CFU

"Jeg bruger ofte tv og film. Dokumentarudsendelser er virkelig gode til at sætte pensum ind i en større forståelsesmæssig kontekst. Drama som f.eks. ”Drengene fra Sankt Petri”, ”Hitler – rise of evil” og ”Nøgen blandt ulve” kan visualisere pensum for eleverne. For eksempel til at illustrere forholdene i en koncentrationslejr under Anden Verdenskrig."

Christian | historielærer

Fra serien 'Overløberen' | © NDR / Dreamtool Entertainment
Der Uberlaufer