18. maj 2021

Die unheimliche Leichtigkeit der Revolution | © MDR/UFA Fiction/Steffen Junghans
Die unheimliche Leichtigkeit der Revolution

Underviser du i tysk i udskolingen eller gymnasiet? Så giver årsdagen for Forbundsrepublikken, eller Bundesrepublik Deutschland, den 23. maj måske anledning til at tage et blik på vores nabolands historie. For til historien om Forbundsrepublikken Tysklands realitet i maj 1949 hører også historien om Østtyskland, DDR, på den anden side af pigtråden.

Den dag i dag er der stadig spor efter Tysklands opsplitning, selvom landet har været genforenet siden 1990. Og der kommer hele tiden nye perspektiver på historien, og det vi kan lære af den. Også i tyske tv-udsendelser, som kan bruges i undervisningen.

Her kan du se en række nye tv-udsendelser, du kan finde i mitCFU og bruge i tyskundervisningen. Der er også en historisk dokumentar og en ny naturfaglig dokumentar på tysk.

Dokumentarer og tv-film fra et splittet land

Den tyske dokumentar ’Turismen i DDR’, fortæller den knap så kendte historie om DDR som turistmål. For den konstante mangel på udenlandsk valuta fik regeringspartiet SED til finde måder, man kunne tiltrække turister på. For at få valuta ind i landet. I 1986 rejste op mod 5,6 mio. vesttyskere ind i DDR. Men det var ikke kun valuta, de trak med ind i DDR. Også statsfjendtlig propaganda, som gav Stasi nok at se til.

Turismen i DDR | © ARD
Turismen i DDR

De unge tyskeres opgør

Filmen ’Die unheimliche Leichtigkeit der Revolution’ er endnu et billede af livet på den anden side af Forbundsrepublikken. Baseret på Peter Wensierskis klassiske skildring af en gruppe unge mennesker i Leipzig 1979. Den 19-årige Franka vokser op som barn af systemtro forældre i Leipzig og møder en dag en gruppe unge, der demonstrerer mod forurening og naturødelæggelse. Draget af deres livsstil bliver hun en del af gruppen, der vokser til en politisk bevægelse, som med sit krav om demokratiske rettigheder hurtigt bliver en trussel mod deres frihed.

Skolerne efter Murens fald

'Umgewendet – Schule nach dem Mauerfall’ er en dokumentar, der gennem øjevidneberetninger og bevægende arkivoptagelser rekonstruerer den virkelighed, som både elever og lærere måtte navigere i efter murens fald i 1989. Gennem årtier var den socialistiske statsideologi dybt forankret i hele uddannelsessystemet. Men kan man over natten forandre skolesystemet og få de samme lærere til pludselig at undervise i demokrati? Som de ovenikøbet ikke selv har oplevet. Og hvad med alle eleverne, som skal forholde sig til, at alt det, de har lært, var rigtigt, nu pludselig er forkert?

Umgewendet - Schule nach dem Mauerfall | © ARD
Umgewendet - Scule nach dem Mauerfall

Matematik på tysk

’Supercodes – Die geheimen Formeln der Natur’ er titlen på en dokumentar, som handler om alle de usynlige love, der holder vores verden sammen. Helt tilbage fra den italienske matematiker Leonardo da Pisas tid i det tidlige 13. århundrede, som man mener ligger til grund for den matematiske formel, der har fået navnet Fibonacci-sekvensen. Og som i denne dokumentar, sammen med bl.a. PI, bliver illustreret som forklaringen på alt fra bikuber til paraboler og som i nutiden kan bruges i forskning inden for fx bæredygtig udvikling.

Terra X - Supercodes | © ZDF/Gatis Indrevics
Terra X - Supercodes

Tysk historie i nordisk kontekst

Det var også i maj måned, krigen mod tyskerne fik en ende i Europa med Anden Verdenskrigs afslutning i 1945. Vores nabo mod nord, Norge, havde ligesom Danmark, været besat af tyskerne. Men i nærheden af 5000 unge nordmænd havde under krigen valgt at kæmpe på tyskernes side. Kun få lever i dag, men nogle af dem fortæller i den norske dokumentar  'Frontkæmperne', hvorfor de meldte sig til krigstjeneste under fjendens faner.

Find udsendelserne i mitCFU:

Turismen i DDR
Klassetrin: 9. til 10. klasse, ungdomsuddannelser
Die unheimliche Leichtigkeit der Revolution
Klassetrin: 9. til 10. klasse, ungdomsuddannelser
Supercodes: Die geheimen Formeln der Natur
Klassetrin: 9. til 10. klasse, ungdomsuddannelser
Umgewendet – Schule nach dem Mauerfall
Frontkæmperne
Klassetrin: Ungdomsuddannelser

Die unheimliche Leichtigkeit der Revolution | © MDR/UFA Fiction/Steffen Junghans
Die unheimliche Leichtigkeit der Revolution