Nye tyske dokumentarer går bag krigsforbryderne. Hvem var de?
I år er det 80 år siden planlægningen af det nazistiske regimes systematiske udryddelse af jøder fandt sted. Nye tyske dokumentarer til undervisningen kaster blandt andet lys over, hvordan helt almindelige mænd kunne ende som kyniske mordere.
03. feb 2022 | Copydan AVU-medier

'Ganz normale Männer - Der "vergessene Holocaust" er en ny tysk dokumentar, der kan streames i mitCFU. Den skildrer retsopgøret i Nürnberg efter Anden Verdenskrig. Det, der anses for den største mordsag i historien og som stillede Tysklands krigsforbrydere til regnskab for deres brutale gerninger.
Under Anden Verdenskrig blev seks millioner jøder myrdet. Fire millioner døde i dødslejrene, to millioner mennesker blev dræbt i systematiske masseskyderier. Gerningsmændene stod ansigt til ansigt med deres ofre. De skød dagligt mænd, kvinder og børn, som var det et helt normalt job. Titusindvis af tyskere tilhørte indsatsstyrkernes og politibataljonernes mobile kommandosoldater. Men hvem var disse mænd? Og hvordan kunne de begå koldblodige mord på deres medmennesker?
Hvad sagde de få overlevende under retsopgøret? Hvordan undslap de masseudryddelsen og levede videre med de forfærdelige oplevelser?
Den amerikanske advokat Benjamin Ferencz var chefanklager under Nürnberg-processen i en alder af bare 27 år. I dag er han 101 år gammel og stadig aktiv mod krig og folkedrab. Han udgør en vigtig del af denne dokumentariske fortælling om mordbataljonerne, som også bliver kortlagt i dokumentaren gennem historiske optegnelser og interviews med historikere og socialpsykologer.

Hvem var de ellers helt almindelige tyske mænd, der pludselig blev nogle af krigens værste forbrydere? Dokumentaren forsøger at gå bag historien og give et billede af det, der skete og endte med at gøre almindelige mennesker til gerningsmænd.

Dokumentar om Wannsee-konferencens rolle i Holocaust
Også i dokumentaren 'Die Wannseekonferenz', som også kan streames fra mitCFU, bliver Holocaust skildret. I år er det 80 år siden, Wannsee-konferencen fandt sted i Tyskland, hvor toppen af Hitlers nazistiske regime planlagde masseudryddelsen af jøder i Europa.
Dokumentaren kaster lys over de forfærdelige beslutninger, der blev taget på historiens nok mest morderiske konference. Deltagerne var ikke psykopater, men uddannede mænd fra SS, politi, administration og ministerier.
Historien må aldrig gentage sig
Historien bliver også fortalt gennem Holocaust-overlevende Margot Friedländer, der er vendt tilbage efter 64 år i Amerika. Født i en jødisk familie i Berlin, blev hun tvunget på flugt under krigen, og mens resten af familien blev taget af nazisterne, lykkes det hende at holde sig skjult for Gestapo indtil 1944, hvor hun blev deporteret til Theresienstadt og heldigvis overlevede. Hun har et klart budskab: Historien må aldrig gentage sig.
Ud over Margot Friedländer medvirker også historikere som Barbara Schieb, professor Peter Klein (Touro College Berlin, Fakultet for Holocaust Studier) og professor Götz Aly, der undersøger racevanvid i Nazityskland under Holocaust.
Find de to dokumentarer i mitCFU
Her finder du direkte links til dokumentarudsendelserne i mitCFU. Når du har TVIS-aftalen og et Film og tv-abonnement hos CFU, kan du streame udsendelserne via mitCFU til din undervisning. Du kan se udsendelserne, når du logger ind i mitCFU:
Har I TVIS-aftalen?
Med TVIS-aftalen og et CFU Film og tv-abonnement kan I krydre undervisningen i blandt andet historie og sprogfag med flere spændende dokumentarudsendelser fra mitCFU.
Opdag mulighederne med TVIS-aftalen