Bliv klogere på teori gennem sanserne

Studieliv på Det Sundhedsvidenskabelig Fakultet, Nørre Campus, KU | © Jakob Dall
Studieliv på Det Sundhedsvidenskabelig Fakultet på Nørre Campus på KU

"Som led i undervisningen af medicinstuderede ved Københavns Universitet gør jeg ofte brug af klip fra tv/nyheder og reportager. Anvendelse af klip gør undervisningen mere virkelighedsnær. Det gør også, at studenterne bedre kan forholde sig til det teoretiske stof og sætte det ind i et bredere perspektiv."

Lars Bjerrum | Professor, praktiserende læge og ph.d., Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU

Lars Bjerrum, Professor v. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU | © Jeppe Willum Kejser
Lars Bjerrum professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU i København

Hvilken aftale har min uddannelsesinstitution?

Der findes flere forskellige aftaler for videregående uddannelser. Hvis du er i tvivl om, hvilken aftale I har på din uddannelsesinstitution, er der ofte en ansvarlig på stedet, som kender aftalen. Finder du ikke svar her, er du altid velkommen til at kontakte os

Aftaler for tv og film

Flere videregående uddannelser har både en tv-aftale og en filmaftale. Og så findes der forskellige tv-aftaler afhængigt af, hvornår aftalen er indgået. Du kan se de forskellige aftaler nedenfor. Har din skole en aftale med Copydan AVU-medier, kan du helt lovligt bruge løs af alle de levende billeder i undervisningen, som aftalen dækker.  

Værd at vide

Tv og andet audiovisuelt indhold er ophavsretligt beskyttet. Derfor skal I som skole have en aftale med rettighedshaverne bag for at bruge indholdet i undervisningen. Det sikrer en aftale med Copydan AVU-medier.

Hvilke aftaler findes der?

De fleste uddannelsesinstitutioner har typisk en Basis-aftale kombineret med en Plus-aftale, der sikrer adgang til en meget stor mængde tv-og radioudsendelser.

 • Basis-aftalen sikrer kort fortalt rettighederne til at bruge indhold fra DR1, DR2 og TV2 + P1, P2, P3, P4. + adgang til indhold fra DR’s undervisningsunivers.

 • Plus-aftalen dækker rettighederne til samme brug som Basis-aftalen – såvel som indhold fra 70+ andre danske og udenlandske tv-og radiokanaler + adgang til indhold fra DR’s undervisningsunivers. Herudover får du adgang til Det Kongelige Biblioteks mediestreamportal med over 1,5 mio. tv-udsendelser, 750.000 radioudsendelser og 51.000 reklamefilm.

I tillæg har mange uddannelsesinstitutioner også en filmaftale, så undervisere og studerende har mulighed for at bruge spillefilm i undervisningen.

Hvad giver Basis-aftalen adgang til?

En Basis-aftale med Copydan AVU-medier sikrer rettighederne til at bruge indhold fra DR1, DR2, og TV2 samt radiokanalerne P1, P2, P3, P4. Herudover har I adgang til indhold fra DR’s undervisningsunivers.

Produktionsrum bag en studieoptagelse | © Jeppe Willum Kejser
Produktionsrum bag en tv-optagelse

Hvad giver Plus-aftalen adgang til?

Hvis din uddannelsesinstitution har det, der hedder en Plus-aftale, så kan du vælge mellem udsendelser fra 70 tv-kanaler verden over. Det giver dig masser af muligheder for at inddrage tv-udsendelser i undervisningen. Brug fx tv i forelæsninger, som en levende måde at perspektivere teorien gennem både medier og hændelser, som de studerende kan identificere sig med. Ved at bruge levende billeder kan alt fra videnskabsteori til sprogteori blive praksisnært.

Stream fra Det Kongelige Bibliotek

Du får også adgang til at streame mere end 1,5 mio. tv-udsendelser, 750.000 radioudsendelser og 51.000 reklamefilm via Det Kongelige Biblioteks mediestreamportal. Se alt det aftalen dækker nedenfor. 

Charité | © ARD
ARD tv-serien Charité
Hvad giver Plus-aftalen mulighed for?

Masser af tv-indhold

 • Brug af tv- og radioudsendelser i undervisningen. Aftalen dækker udsendelser på 70 danske og udenlandske tv-kanaler, såsom DR’s og TV2’s-kanaler, TV3, Kanal 4, Discovery Channel og Nabolandskanalerne. Se en oversigt over tv-og radiokanaler nedenfor.
 • Adgang til DR’s interaktive læringsunivers med tv-klip fra DR’s arkiver
 • Det Kongelige Biblioteks mediestreamportal - Mere end 1,5 mio. tv-udsendelser, 750.000 radioudsendelser og 51.000 reklamefilm. Det kræver blot et WAYF-login at komme i gang 
 • Mulighed for at anvende danske og udenlandske tv-udsendelser, som underviserne selv har optaget hjemme eller på skolen

Hvad giver Plus-aftalen ikke mulighed for? 

 • Streame spillefilm – det kræver en filmaftale
 • Dele audiovisuelt indhold via intranet
 • Bruge audiovisuelt indhold fra nettet – fx YouTube i undervisningen, opgaver eller lign.
 • Streame indhold fra hjemmesider, der er til privatbrug fx dr.dk og Filmstriben
 • Streame indhold fra streamingtjenester som Amazon, Netflix, Viaplay, HBO, TV2 Play mv.
 • Afspille lånte eller lejede tv-udsendelser fra detailhandlen eller fra biblioteket
Hvilke tv- og radiokanaler omfatter aftalen?

Tv- og radiokanaler i aftalen

Aftalen bliver løbende udvidet med tv- og radiokanaler, men dækker pt.:

Danske kanaler:
DR1, DR2, DR3, DR K, DR Ramasjang, DR Ultra.
TV2, TV2 regioner, TV2 News, TV2 Zulu, TV2 Charlie, TV2 Fri
Kanal 4, Kanal 5, 6´eren.
TV3, TV3 +, TV3 Puls, Dk4, Tegnsprogskanalen.

Radio:
DR radio P1-P5, P6 Beat, P7 Mix, P8 Jazz, DR Ramasjang, DR Ultra, The Voice, NOVA FM, POP FM, Radio24syv

Nordiske kanaler:
SVT1, SVT2, TV4, NRK1, NRK2, NRK3 og TV2 Norge.

Tyske kanaler:
ARTE, ARD, ZDF, NDR, 3 Sat og RTL og KiKA.

Engelsksprogede kanaler:
BBC Brit, BBC World News, BBC Earth, CNN, MTV, Discovery, Animal Planet, National Geographic, Viasat History, Viasat Nature og Viasat Explorer.

Franske kanaler:
France Ô, France 2, France 3, TV5 Monde, Arte og Mezzo.

Spanske kanaler:
TVE Int. og Canal 24horas.

Italienske kanaler:
Rai Scuolo og Rai Storia.

Kinesiske kanaler:
CCTV 4 og CCTV 9.

Tyrkiske kanaler:
TRT Türk, TRT 4 (TRT Cocuk) og TRT School (TRT Okul).

Andre kanaler:
Ariana TV (Afghanistan), MBC

Hvad giver filmaftalen adgang til?

Film er ikke kun relevante for undervisning i filmteori og analyse, men indgår bredt i relation til samfund og kultur og er med til at påvirke vores forståelse og bevidsthed. Derfor kan film i undervisningen give studerende nye perspektiver inden for en række forskellige fag.

Med en filmaftale får du adgang til en masse spillefilm. Se hvordan nedenfor.

Hvad giver filmaftalen mulighed for?

Masser af film

 • Streame spillefilm fra mitCFU

 • Afspille egne eller undervisningsinstitutionens DVD-film i undervisningen, som findes på nedenstående liste over godkendte DVD’er

  DVD-listen: Oversigt over godkendte spillefilm til visning på DVD
  Her finder du et overblik over de tusindvis af spillefilm, der indgår i aftalen. Det er titler fra både Nordisk Film, Sony Pictures og Warner Bros. Listen giver et overblik over repertoiret fra de producenter, der har tiltrådt aftalen, og som du derfor har mulighed for at afspille på egne DVD’er i undervisningen frem til år 2020. Listen kan forandre sig og opdateres derfor løbende.


Hvad giver Filmaftalen ikke mulighed for:

 • Streame tv-udsendelser, kort- og dokumentarfilm. Såvel som bruge indhold fra internettet i oplæg mv. Det kræver en tv-aftale.
 • Streame indhold fra hjemmesider, der er til privatbrug fx dr.dk eller Filmstriben
 • Streame fra Amazon, Netflix, Viaplay, HBO, TV2 Play og andre streamingtjenester
 • Afspille lånte eller lejede spillefilm fra detailhandlen eller fra biblioteket
 • Vise DVD-film, som ikke er på DVD-listen
Hvor finder jeg spillefilm til undervisningen?

Mere end 500 spillefilm

En aftale med AVU-medier sikrer rettighederne til at bruge spillefilm. Men selve filmene finder du her:

 • MitCFU: Her kan du vælge mellem et væld af forskellige spillefilm. Der er noget til ethvert klassetrin og noget til alle fag. Her finder du en oversigt over streambare og undervisningsrelevante spillefilm.

Hos CFU finder du også pædagogiske vejledninger med forslag til forløb, der gør det nemt at komme i gang med bruge film i undervisningen.

Hvor finder jeg materiale og inspiration?

Det Kongelige Biblioteks mediestreamportal
Med en Copydan AVU-Plus-aftale kan du gå på opdagelse i mere end 1,5 mio. tv-udsendelser, 750.000 radioudsendelser og 51.000 reklamefilm. Det kræver blot et WAYF-login at komme i gangKontakt Mediestream for at oprette et login på mediestream@kb.dk.

Mit CFU
Med en filmaftale kan du få adgang til Center for Undervisningsmidlers streamingtjeneste, mitCFU, hvor du finder mere end 500 spillefilm. For at bruge tjenesten skal I have et UNI-Login.

Hvor finder jeg mere materiale med filmaftalen?

Egne optagelser
Du har mulighed for at anvende danske og udenlandske tv-udsendelser, som du selv har optaget hjemme eller på skolen.

DVD-Film
Med filmaftalen kan du afspille dine egne eller uddannelsesinstitutionens DVD-film i undervisningen, hvis filmen fremgår af DVD-listen. Det er en oversigt over de tusindvis af godkendte spillefilm, der kan vises i undervisningen på DVD. Der er titler fra både Nordisk Film, Sony Pictures og Warner Bros.

Listen giver et overblik over repertoiret fra de producenter, der har tiltrådt aftalen, og som du derfor har mulighed for at afspille på egne DVD’er i undervisningen frem til år 2020.